Medence tisztító vegyszerek

Egy forró nyári napon, miközben hazafelé tartasz, arról álmodozol, hogy belecsobbansz a medencébe, amint hazaértél. Elmerülsz a kristálytiszta, hűvös habokban és megszabadulsz a feszültségtől és a hőségtől is.

Az álmod azonban nem válhat valóra, ha a medence vize algás, büdös, koszos. Ezért érdemes már most átgondolni, hogy milyen vízkezelésre, milyen medence tisztító vegyszerekre lesz szükséged.

Medence tisztító vegyszerek

Sajnos a víz meleg hőmérséklete, a vízbe kerülő emberi testek és szennyeződések garantálják, hogy a medence vizének minősége napról napra romoljon. Ezért vegyszerekre van szükség, hogy tisztán tudjuk tartani.

A medence vize akkor lesz tiszta, ha egyensúlyban tudjuk tartani. Szükség van a fertőtlenítésre, ugyanakkor az emberi test nem tud, és nem is szeret vegyszerben úszkálni. Egyensúlyos vízkezelésre van tehát szükség.

Medence tisztító vegyszer – Ph igazítás

Mielőtt bármilyen vegyszerhez nyúlnánk, ellenőrizni kell a víz kémiai egyensúlyát, mert ha nem semleges állapotú vízbe teszünk vegyszert, akkor csak pazaroltunk. Ráadásul az eltolódott ph érték elősegíti a víz szennyeződését, például az algásodást is.

Azt nevezzük semleges Ph értéknek, amikor nem savas, és nem lúgos. Mert nem jó, ha bármelyik irányba eltolódik. Akkor jó a ph érték, ha 7,2 és 7,6 között van.

A belekerülő szennyeződések miatt mindenképpen el fog tolódni, ezért muszáj rendszeresen mérni a ph értéket, aztán, ha szükséges, a megfelelő savasító vagy lúgosító adalék anyagot hozzáadni a vízhez.

Medence tisztító vegyszerek – Fertőtlenítés

A vízben megtelepedő mikroorganizmusokat el kell pusztítani, ezt nevezzük fertőtlenítésnek. A leggyakrabban ezt klórral, klór tablettával tehetjük. Figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő mennyiséget tegyük a ph semleges vízbe. Ne tegyünk többet, mint az előírt, mert a klór szagát és kissé maró hatását senki nem szereti a saját bőrén, szemében érezni.

A másik, egyre népszerűbb megoldás a medence tisztítása sóval, só bontó készülékkel. Ami nagy mennyiségű konyhasót, és egy beépített só bontó készüléket igényel. A működése viszonylag egyszerű, és kiváltja a hagyományos klór tablettákat.

A sóval történő fertőtlenítésről a Medence tisztítása sóval című bejegyzésünkből tudhat meg többet.

Medence tisztító vegyszerek – Algaölő

A közhiedelemmel ellentétben, a klór nem állítja meg az algásodást a medencében. Ehhez kimondottan algaölő folyadékra lesz szükségünk. Érdemes folyamatosan használni és adagolni. Akkor nem csupán algaölő, de algásodás gátló hatását is ki tudja fejteni.

A folyadékot minden klórvegyülettel kezelt medencében lehet alkalmazni, nem ütik egymást. A folyadék enyhén habzó vízkezelő vegyszer, nem kell megijedni tőle.

Ugyanakkor a só bontó készülékkel ellátott medencébe nem kell külön algaölő folyadék, mert a só megállítja az algásodást is.

Erről a témáról bővebben olvashat az Algaölő medencébe című bejegyzésünkben.

Medence tisztító vegyszerek – Pelyhesítés

Előfordulhat, hogy a tisztítószer használata után is zavaros a víz. Ilyen esetben meg kell tisztítani a szűrőket, majd keringessük a vizet egy kicsit. Ha még mindig zavaros, akkor pelyhesítésre lesz szükség, mert a szűrő a nagyon kicsi szennyeződéseket nem tudja kiszűrni. Ezért kell belőlük nagyobbat csinálni. A pelyhesítő szerek összegyűjtik nagyobb kupacokba a szennyeződést, ami így már fennakad a szűrőn.

Összegezve

A medence tisztításhoz az alábbi vegyszerekre lesz szükségünk. Ph igazító szerek, mely egyensúlyba hozzák a vizet, ez az első lépés. Aztán fertőtlenítésre van szükség klórral vagy sóval, majd algaölő folyadékra lehet szükség.

A szennyeződéseket a medence szűrői megoldják, a nagyobbakat meg szedjük össze hálóval. Azonban a nagyon kicsi szennyeződések átcsúszhatnak a szűrőn is, ezért szükség lehet pelyhesítőre, ami összegyűjti nagyobb kupacokba, ami így már fennakad a szűrőn.

Figyelem! A vegyszerezés nem helyettesíti a rendszeres medencefal tisztítást, és az időközönkénti karbantartást!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*