Milyen homokszűrőt vegyek?

A homokszűrő a leghatékonyabb medencevíz szűrő. Ha valóban szép, tisztavizű és igényes medencét szeretnénk, ahhoz elengedhetetlen lesz egy megfelelően működő homokszűrő és vízforgató rendszer.

Ki szeretne koszos, zavaros vízben fürdőzni, úszni?

A vízbe került szennyeződések a homokszűrő tartályban fennakadnak a homokon, így a medencébe megtisztított víz kerül vissza. Ez persze csak abban az esetben valósulhat meg így, ha a medencéhez megfelelő homokszűrőt választottunk.

Mitől lesz megfelelő egy homokszűrő? Lássuk.

Homokszűrő előnyei

A megfelelően beállított homokszűrő több évig képes a tiszta vizet biztosítani.

Ha megfelelő homokszűrőt választottunk, és megfelelő a vízkezelési rutinunk is, akkor a medence vizét nem kell rendszeresen leengedni és újratölteni, hosszú ideig. Ez jelentős költség megtakarítást jelent.

Ráadásul a megfelelő homokszűrő mellett lényegesen kevesebb vízkezelő vegyszerre lesz szükségünk, ami nem csupán a költségeket, de az esetleges vegyszer-allergiák lehetőségét is csökkenti.

Homokszűrő működése

A homokszűrő a medence melletti aknában helyezkedik el. Áramra van szüksége.

A működése egyszerű, a víz bekerül a homokszűrőbe, a szennyeződés a homokban megakad, a tiszta víz pedig tovább halad, vissza a medencébe.

A homokszűrő akkor tud a leghatékonyabban működni, ha naponta legalább 2-3 alkalommal teljesen átpréseljük és átáramoltatjuk a medencében található teljes vízmennyiséget. Ezt folyamatot érdemes automatizálni, mert a szűrésre akkor is szükség van, ha a medencét éppen nem használjuk, hiszen a víz szennyeződik nélkülünk is, és az algásodás folyamata is beindulhat.

Ha mégis slgásodni kezd a víz, az algamentesíteni kell. Ehhez talál segítséget a Medence algamentesítés című cikkünkben.

Milyen homokszűrőt érdemes választani?

Gyakorlatilag a medence mérete, és egyben a megforgatni kívánt víz mennyisége alapján kell homokszűrőt használni. Ezért érdemes legalább a kiválasztáshoz szakember segítségét kérni.

Tipp. A homokszűrő gazdaságosabb lehet egy váltószelep beépítésével, amellyel akár megfordíthatjuk a víz áramlási irányát, ezzel csökkentve a dugulás kialakulásának veszélyét, amit a szűrő cserével lehet megoldani.

Összegezve

A homokszűrős víztisztítás megadhatja nekünk a kristálytiszta víz élményét. Ráadásul költséghatékonyan működik, és még a medence vízkezelés vegyszerek mennyiségét is csökkenti.

Működése és beüzemelése egyszerű, ám a kiválasztásához érdemes szakember segítségét igénybe venni, hogy elkerüljük a későbbi problémákat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*