Medence típusok

Amikor medencéről álmodozunk, akkor hatalmas, végtelen, kristálytiszta vizű medence lebeg a lelki szemeink előtt, igaz?

Amikor a tettek mezejére lépünk, és elkezdjük megtervezni a saját kerti medencénket, akkor szembesülünk vele, hogy a medence választék nagyon széles. De milyen legyen a miénk? Mi lenne optimális a végtelen méretű csoda és a kerti kacsaúsztató között?

Nézzük végig a medence választási szempontokat, és a lehetséges medence típusokat.

Hogyan válasszunk a medence típusok közül?

A medence választás legfontosabb lépése, a tervezés. Fontos, hogy mire szeretnénk leginkább használni a medencét, úszásra, pancsolásra a gyerekekkel vagy csupán a meleg napokon megmártózni kicsit. Ettől függ, hogy kültéri vagy beltéri legyen. Ettől függ a mérete, és egy kicsit a formája is.

Az is lényeges, hogy mobil puhafalu vagy állandó merevfalu medencében gondolkodunk?

Ha állandó, akkor föld feletti, vagy a földbe süllyesztett, földfelszín alatti medencét szeretnénk?

A választható medenceformák választéka végtelen, mi lesz az, ami passzol a kertünkbe és az álmainkban is egyszerre?

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, nézzük át a medence típusokat.

Medence típusok

Az alábbi medence típusokról lesz szó részletesebben:

  • Puhafalú medence
  • Föld feletti medence
  • Föld alatti medence

Puhafalu medence

Puhafalu medence az, amit felfújunk, vagy merevítő lábakkal felállítunk a nyár elején, többnyire a kertben. Az ilyen típusú medencének a fala könnyen sérül, ezért figyelmesen kell kiválasztani a helyét, és a vegyszerezéssel is óvatosan kell bánni.

Azonban ezek a medencék viszonylag olcsók, és kompatibilisek a legtöbb kiegészítő eszközzel. és nem kell foglalkozni a téliesítéssel sem.

Föld feletti medence

A föld feletti, szabadon álló medencék telepítése könnyű, csupán arra érdemes figyelni, hogy a víz és az áram elérhető távolságban legyen.

Az ilyen típusú medence lehet akár készen műanyagból vagy fémből, mint a föld alá süllyesztett társai. Ezek a medencék a kertben maradnak télen is, ezért a takarítással, téliesítéssel törődni kell.

Föld alatti medence

A föld alá tervezett medence lehet műanyagból, amit „csupán” a helyére kell tenni. De lehet betonozott, épített, csempézett vagy fóliázott medence is.

Minden esetben ez a legbonyolultabb típusú medence, hiszen földmunkára, betonozásra, gépészeti berendezésekre lesz szükség. Ugyanakkor ezek lehetnek a legnagyobb, szinte végtelen, kristálytiszta vizű medencék.

A különböző típusokról még töbet tudhat meg Medence telepítés című írásunkból.

Összegezve

A medence típusa lehet puhafalú, felfújható vagy merevítőkkel épített. A földalatti vagy feletti úgynevezett merevfalú kerti medencék legtöbbször műanyagból készülnek, vagy betonból építettek. A leendő medencénk típusát attól tegyük függővé, hogy mekkora helyünk van, és mire szeretnénk használni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*