Medence telepítés

A szikrázó meleg nyári napsütésben a legnagyobb vágya az embernek egy szépséges, hideg vizű kerti medence. Igaz?

Szerencsére ez az álom könnyen elérhető, ha tisztában vagyunk a medence telepítés folyamatával, és az előforduló hibalehetőségekkel.

Medence telepítés előtt

A medence telepítés legfontosabb lépése, a tervezés. Nem mindegy, hogy mekkora lesz a medence. Mire fogjuk használni, kisebb ülőmedencének, közepes medence lubickolásra, vagy nagy méretű látványmedence az álmunk?

Kerti vagy fedett beltéri medencét szeretnénk? Puhafalu vagy merev?

Ha kerti, akkor föld feletti, vagy a földbe süllyesztett, földfelszín alatti medencét szeretnénk?

Amikor ezt már tudjuk, pontosan meg kell határoznunk a medence fizikai paramétereit. Szélesség, hosszúság, mélység.

Aztán jöhet a medence gépészeti tervezése, hol kap vizet, hol kap áramot, hol fog elhelyezkedni a szivattyú, stb.

És végül, mivel fogjuk burkolni, mi fogja biztosítani a vízzáróságát. csempe, üvegmozaik, vagy medence fólia?

Puhafalú medence telepítés

A puhafalú medence telepítés a legkönnyebb. A helyét úgy jelöljük ki, hogy könnyen és biztonságosan elérhető legyen a víz és az áram. Vízszintes, stabil alapra van szüksége. Olyan felületre, ami nem fogja kilyukasztani a medence alját.

A megfelelő helyen, a védőtextilen kihajtogatjuk a medence testet. Felfújjuk vagy összeszereljük körülötte a merevítőket. Feltöltjük vízzel, ellenőrizzük, hogy nem ereszt-e valahol. Kész.

Föld feletti medence telepítés

A föld feletti, szabadon álló medencék telepítése is egyszerű, többnyire szakember bevonása nélkül is megoldható. A medencét készen kiszállítva lehet kapni.

A vízszintes, víz és áram közeli helyen letett kész medence gyakorlatilag azonnal használható. Feltöltjük vízzel, beüzemeljük a vízforgatót és kész is.

Föld alatti medence telepítés

A legbonyolultabb, és mindenképpen szakembert igénylő medence telepítés, ami a föld szintje alatt, úgynevezett süllyesztett telepítésű medence.

A készen érkezett műanyag medencének ki kell ásni a helyét. Nagyobb helyre van szükség, mint a medence mérete.

Az aljzatot szintezni kell, majd sóderágy kerül rá. Szerelőbeton, hőszigetelés, vasszerelés.

Majd odafigyeléssel lehet belehelyezni a műanyag medence testet. Gépészeti szerelés, majd annak kipróbálása után kezdődhet a medence feltöltése (legyen súlya) és közben az oldalfalak megtámasztása speciális betonnal.

Utána, a feltöltést befejezve a medence perem mellet egy erős, legalább 20 cm vastag öntött beton peremet kell készíteni. Ez fogja megadni a vízszint fölött a műanyag medence szilárdságát.

A földszintje alatti medence telepítése mindenképp tapasztalt szakembert, és minőségi anyagokat érdemel, a balesetek és hibák elkerülésére.

És most kezdődjön a medence tervezés és telepítés!

Természetesen itt még nem ér véget a történet! A kész medencét karban is kell tartani! Ehhez bőven talál segítséget például az Elektromos medencefűtés, vagy a Medence falának tisztítása című cikkjeinkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*