6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak medence építés előtt

medence-epites-elotti-kerdesek

A kerti medence tökéletes lehetőséget nyújt pihenésre, könnyed testmozgásra és a vendégek szórakoztatására, illetve lenyűgőzésére. Egy egyedi medence építése nem egyszerű feladat – bár közel sem annyira költséges, mint sokan gondolnánk -, ezért mielőtt belevágnánk a projektbe, érdemes feltenni néhány kérdést magunknak. Így menet közben nem érhet minket meglepetés, és biztosak lehetünk abban, hogy megalapozott döntéseket fogunk hozni kivitelezés közben.

A kerti medence tökéletes lehetőséget nyújt pihenésre, könnyed testmozgásra és a vendégek szórakoztatására, illetve lenyűgőzésére. Egy egyedi medence építése nem egyszerű feladat – bár közel sem annyira költséges, mint sokan gondolnánk -, ezért mielőtt belevágnánk a projektbe, érdemes feltenni néhány kérdést magunknak. Így menet közben nem érhet  minket meglepetés, és biztosak lehetünk abban, hogy megalapozott döntéseket fogunk hozni kivitelezés közben.

1. Megfelel-e a terület egy medence építéséhez?

Mielőtt belekezdenénk a projektbe, érdemes telkünk paramétereit számba venni. Van-e elég nagy terület a telkünkön, hogy egy nagyobb medencét építsünk? Ehhez viszont nem elég a medence nettó területét kell figyelembe venni. Azt is hozzá kell számolni, hogy a medence környékén ne legyenek fák, bokrok vagy egyéb növények, mivel a lehulló levelek, szirmok, ágak és rovarok könnyen szennyezhetik a vizet. 

Továbbá a terep felmérésben arra is gondolnunk kell, hogy a medence megépítéséhez és az anyagok mozgatásához nagyobb munkagépek kellenek. Ha nehezen megközelíthető a terep, ahova a medencét tervezzük, az jelentősen megnehezíti – de akár el is lehetetlenítheti – a projektet, ami a költségeken is meg fog látszani.

2. Engedély köteles-e a medence építése?

Noha az érvénybe lévő kormányrendelet szerint csak a 100,0 m3-nél nagyobb térfogatú vagy 2,0 m-nél mélyebb magánhasználatú épített kerti medence kialakításához szükséges engedély, a helyi hatóság szabályozása ettől eltérhet. Ezért mindenképp informálódjunk a helyi önkormányzatnál, mielőtt belevágnánk a tervezésbe.

3. Milyen anyagokat használjunk?

Az épített medence esetén három eltérő technológia közül választhatunk. A beton, a műanyag – vinyl – és az üvegszálas megoldás áll rendelkezésünkre. Mindegyiknek meg van előnye és hátránya, ezért a kivitelezésnél mindegyiket vegyük számításba.

Fontos kiemelni azt is, hogy ne csak a medence burkolatára fordítsunk figyelmet, ugyanis a szegélykő és a medence körüli burkolat szerepe épp oly meghatározó. Első sorban a gránit szegélykövet ajánljuk, mivel ezek rendkivül strapabíróak, illetve vízesen is csúszásmentesek maradnak. Medence körüli terasz burkolatnak a mészkő az egyik legjobb választás, mivel a gránithoz hasonlóan strapabíró, csúszásmentes és az ára is megfizethető. Mindkét anyag széles szín palettán mozog, így biztos találunk otthonunkhoz illő színárnyalatot.

4. Mire szeretnénk használni a medencét?

A tervek döntő többségében él az aranyszabály, miszerint a forma követi a funkciót, azaz a medence méretét és formáját elsősorban a célja fogja meghatározni. Ha a medencét inkább úszásra és sportolásra szeretnénk használni, akkor célszerű téglalap alakú, legalább 4×8 méteres medencét tervezni. Ha viszont inkább esztétikai és szórakozási célt fog szolgálni a medence, akkor kisebbel is megelégedhetünk, illetve az alakját tekintve is nagyobb szabadságot élvezhetünk.

5. Kik fogják használni?

A funkcionalitás mellett fontos kérdés az is, hogy kik fogják elsősorban használni. Míg egy gyerekek és idősek számára készült medence esetén a biztonsági kiegészítők – például extra kapaszkodó – fognak dominálni, addig egy fiatalabb közönséget célzó medencénél inkább az olyan extrák kerülnek elő jellemzően, mint a víz alatti hangszóró.

6. Milyen stílusú legyen a medence?

A medence alakja a szorosan kapcsolódik a funkcionalitáshoz. Így ennek tudatában érdemes a különböző alakzatú medencék között válogatni. Akinek a sportolás fontos elsősorban, annak ajánlott a téglalap alapú vagy úszósávos kialakítás. Akik a megjelenésre szeretnék helyezni inkább a stílust, azoknak a képzelet – no meg a pénztárca – szab csak határt: lehet klasszikusabb ovális vagy vese alakú a medence, de akár teljesen szabad formájú is lehet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*