Medencefűtés hőszivattyúval

Ha medencénk van, akkor szeretnénk lubickolni, igaz? Akkor is, ha a napsütés nem melegítette fel eléggé a medence vizét.

Ha mégsincs medencénk, akkor érdemes lehet elolvasni Medence telepítés című átfogó cikkünket.

A medence használat egyik fontos kérdése, hogy milyen módon érdemes és költséghatékony a medence fűtése. A medencét lehet fűteni hőszivattyúval, elektromos fűtéssel, gázkazánnal és napkollektorral is.

Most nézzük, mik a hőszivattyús fűtés előnyei és hátrányai.

Medencefűtés

A medencét azért kell fűteni, mert a párolgás miatt hűl a víz, akkor is, ha még csak nyári este van. Ezt a párolgást még többé – kevésbé meg tudjuk akadályozni, ha rendszeresen lefedjük a medencét.

Ám a hűvös nyári napok miatt, illetve az ősz közeledtével mindenképpen szükségünk lesz medencefűtésre, ha élvezni szeretnénk a kerti lubickolás örömeit.

A medencét lehet fűteni több módon is. A leggyakrabban használt fűtési módszerek, a hőszivattyú, az elektromos medencefűtés, kazános rendszer és a napkollektoros.

Most nézzük meg, a hőszivattyús medencefűtést.

Medencefűtés hőszivattyúval

A hőszivattyú optimálisan működik. A környező levegőből vonja ki a meleg 75%-át, és csak a maradék 25%-ot állítja elő villamos energiából.

Nem csoda, hogy a leggyakrabban választott medencefűtési módszer, a hőszivattyús fűtés. Azért is ez a legkedveltebb, mert egyszerű a telepítése, akár utólag is, nem csupán új medencéhez. Kicsi a zajterhelése és környezetkímélő megoldás.

A medenceszűrő – vízforgató rendszerrel együtt működik, így egyben a hő leadás is megvalósul. Egyszerű megoldás.

Fontos, hogy a medence méretéhez való hőszivattyút válasszunk!

Hőszivattyús medencefűtés előnyei

A hőszivattyús medencefűtés beszerzési költsége talán magasabb egy kicsit, mint más medencefűtési módok költsége, ugyanakkor rengeteg olyan előnnyel rendelkezik, ami miatt hosszútávon megéri ezt választani.

  • úgy működik, mint a légkondicionáló, a környező levegőből vonja ki a meleg 75%-át, tehát az áram fogyasztása viszonylag kicsi
  • az energiahatékonysága az 5-szörös értéket is eléri, a veszteség így nagyon alacsony, a rendszer üzemeltetése hatékonynak mondható.
  • működése és telepítése egyszerű
  • termosztáttal van felszerelve, így elég egyszer beállítani a kívánt hőfokot, a többit a rendszer magától elvégzi.
  • környezetbarát megoldás, nincs káros anyag kibocsátás
  • kicsi a zajterhelés, szinte észrevehetetlen.

Hőszivattyús medencefűtés hátrányai

A hőszivattyús medencefűtésnek két hátránya lehet csupán. Az egyik, hogy a pillanatnyi beszerzési ára magasabb, mint más fűtési rendszereké, ám ez hamar visszatérül.

A másik pedig, hogy szakembert igényel a kiválasztása és a beszerelése is, a biztonság kedvéért.

Összegezve

Az egyik legnépszerűbb medencefűtési rendszer, a hőszivattyúval történő fűtés. Miért ez a legnépszerűbb? Azért, mert egyszerű, halk és környezetbarát. A választás és a telepítése szakembert igényel. Viszont költséghatékony, csendes és hosszú életű medencefűtési megoldás.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*