Medence téliesítő folyadék

Azért, hogy a kerti medence egészséges maradjon, ősszel fel kell készítenünk a téli álomra. A legegyszerűbben ezt medence téliesítő folyadékkal tehetjük meg. A téliesítő folyadék használata nem bonyolult, de némi előkészületet és utómunkát is igényel.

Lássuk a medence téliesítő folyadék használatát lépésről lépésre.

A medence téliesítő folyadék előnyei

A medencét akkor kezdhetjük téliesíteni, ha a víz hőfoka már 15 fok alatt van, tartósan.

A téliesítő folyadék használatával a medencetest egyben marad, nem reped meg a hidegtől, a fagyott víztől. A medence gépészeti része is védelem alá kerül így. A csövek sem fognak szétfagyni. És mivel a medence egészséges marad, így a víz is tiszta lesz.

Medence téliesítő folyadék előtti teendők

A medence téliesítés első lépése, az alapos takarítás. Hálóval szedjük le a víz felszínéről a szemetet. Majd jöhet a porszívózás, és vízvonal sikálása. Odafigyelve takarítsunk, a vízben maradó szennyeződés algásodáshoz és vízkövesedéshez vezet.

A takarítás után ellenőrizzük, és ha szükséges, korrigáljuk a víz ph értékét. Ha a víz nem tiszta, hanem opálos, akkor adjunk neki klórt. És ha szükséges használjunk pelyhesítőszert is. Ha a vízkezelés után sem lett átlátszóan tiszta a víz, akkor ismételjük meg a kezelést.

A medence takarításáról bővebben a Mit tartalmaz a medence tisztító készlet? vagy a Medence falának tisztítása című cikkekben olvashat.

Téliesítő folyadékot csak akkor használjunk, ha a víz már tiszta.

Medence téliesítő folyadék használata

A téliesítő folyadék megvédi a medencét a vízkőlerakódástól és az algásodástól is. Ezzel segítve, hogy majd a tavaszi medencetakarítás könnyű legyen.

A téliesítő folyadék adagolása esetenként változhat, ezért érdemes elolvasni a vegyszer címkéjén lévő használati utasításokat.

A téliesítő folyadékot jól keverjük el a vízben. Nem kell megijedni, a folyadék miatt habos, opálos lehet a medence vize tavasszal.

Medence téliesítő folyadék után

Miközben a medencét téli álomra helyeztük, minden kiegészítő kelléket kivettünk a vízből (létra, lépcső, ülőpad, ugródeszka, stb.

Ha a létra vagy az ugródeszka nem mozgatható, akkor húzzunk rá zacskót és gumizzuk le biztonságosan.

Miután megtörtént a téliesítő folyadék használata, érdemes a medencére védőtakarót húzni, ami nem azonos a nyári szolár takaróval. A téli medencetakaró víz felé néző része sötét színű, ezzel elzárva a fényt az algáktól.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*