Medence a kertben

Medence a kertben életet menthet a meleg nyári hetekben. Azt hiszed a nem fog elférni a medence a kertedben? Nem kell rögtön hatalmas luxus medencére gondolni.

A kerti medencét érdemes a kert szerves részévé tenni. Ha jó helyen van, és megfelelő méretű medencét választottunk, akkor gyönyörű nyárnak nézhetünk elébe.

Milyen szempontok alapján érdemes kerti medencét tervezni? Nézzük, lépésről lépésre.

Hová kerüljön a medence a kertben?

A kerti medencét érdemes szélvédett, napos helyre tervezni. Egyrészt a napsütés felmelegíti nekünk a medence vizét, így ritkábban kell fűteni a medence vizét. Másrészről pedig az emberi test vizesen nagyon tud fázni, ha árnyékban, a napsütéstől megfosztva fürdőzik.

A fáktól, cserjéktől, ha lehet, legyen kicsit távolabb. A medence szennyeződésének a felét a lehullott levelek, faágacskák, a növények életének kisebb-nagyobb résztvevői teszik ki. Nagyban növeli a medence vegyszerezését, tisztításával járó gondokat, ha közvetlenül fák és cserjék közé tervezzük.

Érdemes kissé kiemelni a föld szintje fölé. Nem kell rögtön lépcsőkben gondolkodni, de kevésbé fújja bele a szél a mindenféle szemetet, ha van egy pereme a medencének, ami megfogja.

Lényeges, hogy a medence viszonylag könnyen elérhető víz és áram közelben legyen telepítve.

Mekkora legyen a medence a kertben?

A medence mérete három tényezőtől függ.

Az egyik, hogy mire szeretnénk használni. Ha szeretünk üldögélni a vízben, hogy kiáztassuk magunkból a feszültséget, akkor egy közepes jacuzzi medence is elegendő lehet. Ha úszkálni szeretünk inkább, akkor egy hosszabb, de keskenyebb medence is kiváló választás lesz. Ha nagyobb létszámú családdal és a barátokkal szeretünk óriási fürdéseket rendezni, akkor viszont nagyobb méretű medencében kell gondolkodnunk.

A második tényező, hogy mekkora a kert, és milyenek a domborzati és műszaki körülmények. És a harmadik tényező a pénztárcánk mérete.

Milyen formájú legyen a kerti medence?

Ma már gyakorlatilag bármilyen formájú medencét megálmodhatunk a kertünkbe. Lehet téglalap alakú medence, kis öböllel a végén. Lehet kör, ovális kör, kocka, nyolcas alakú, de még delfin alakú medence is. Megint csak azt kell figyelembe vennünk a tervezésnél, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre a kertben, és pontosan mire szeretnénk használni a medencét. Mert nincs szomorúbb az elhagyott, sosem használt, szeméttel telehordott kerti medence látványánál.

Összegezve

Medence a kertben gyönyörű látvány lehet, és vigasz a meleg nyári napokon. Azonban rengeteg bosszúság forrása is lesz, ha nem tervezzük meg gondosan, lépésről lépésre, hogy milyen legyen a medencénk a kertben. Ehhez fel kell mérnünk, hogy mekkora a hely, milyen a keret elrendezése, hol vannak fák, bokrok, és hol van a víz és az áram.

Aztán kitalálhatjuk, hogy mekkora medencére van szükségünk, és, hogy a befér-e a kertünkbe a megálmodott. És végül, nekiláthatunk válogatni az szebbnél szebb formájú medencék közül.

Természetesen nem elég csupán megvenni a medencét, karban is kell tartani. Ehhez szintén van pár tippünk, például az Algaölő medencébeMedence falának tisztítása, vagy az Elektromos medencefűtés című cikkjeink.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*